Indrukwekkende benefietavond in uitverkocht Theater de Liefde

Naar aanleiding van de presentatie van Benders nieuwe single en videoanimatie  ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ heeft op 7 maart 2024 in Theater de Liefde een indrukwekkende Benfiet-avond voor Amnesty plaatsgevonden, gepresenteerd door Dolf Jansen. Er waren sprekers, zoals Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan , er waren verhalen van Joelle Wiersema en Ton Moolenaar van Amnesty, er waren prachtige gedichten voorgedragen door Anneruth Wibaut en Marten Janse. Er natuurlijk speelde Bender enkele liedjes, waaronder ‘Manifest’, een vertaling van het lied van Victor Jara. Ondanks het actuele en loodzware thema was er ook ruimte voor een lach, door de soms onnavolgbare presentatie van Dolf Jansen.

En natuurlijk werd de single en de video-animatie ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ op groot scherm gepresenteerd. Uit de eerste reacties wordt duidelijk dat het publiek wordt geraakt door de muziek en de beelden. De kat in het filmpje kan je volgens de maker Christel Bouwmeester-Wassenaar als een metafoor zien voor de ‘bubbel’ waarin mensen leven. De kat als toeschouwer van het leed in de wereld, die haar eigen spel en speelveld prefereert.  

Op deze avond, in het knusse theater de Liefde, werd duidelijk hoe belangrijk het is om mensen die zich verzetten tegen ondemocratische, dictatoriale regimes niet te vergeten. Dat we ze blijven steunen door het schrijven van brieven en kaarten. Omdat het zin heeft. Binnenkort zullen we in de Benderbrief (komt altijd onverwacht) van deze bijzondere avond nog iets uitgebreider verslag doen. Foto’s zijn van Hans Vissers, Rico Ploeg en Marjon van der Vegt.