Indrukwekkende benefietavond in uitverkocht Theater de Liefde

Naar aanleiding van de presentatie van Benders nieuwe single en videoanimatie  ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ heeft op 7 maart 2024 in Theater de Liefde een indrukwekkende Benfiet-avond voor Amnesty plaatsgevonden, gepresenteerd door Dolf Jansen. Er waren sprekers, zoals Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan , er waren verhalen van Joelle Wiersema en Ton Moolenaar van Amnesty, er waren prachtige gedichten voorgedragen door Anneruth Wibaut en Marten Janse. Er natuurlijk speelde Bender enkele liedjes, waaronder ‘Manifest’, een vertaling van het lied van Victor Jara. Ondanks het actuele en loodzware thema was er ook ruimte voor een lach, door de soms onnavolgbare presentatie van Dolf Jansen.

En natuurlijk werd de single en de video-animatie ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ op groot scherm gepresenteerd. Uit de eerste reacties wordt duidelijk dat het publiek wordt geraakt door de muziek en de beelden. De kat in het filmpje kan je volgens de maker Christel Bouwmeester-Wassenaar als een metafoor zien voor de ‘bubbel’ waarin mensen leven. De kat als toeschouwer van het leed in de wereld, die haar eigen spel en speelveld prefereert.  

Op deze avond, in het knusse theater de Liefde, werd duidelijk hoe belangrijk het is om mensen die zich verzetten tegen ondemocratische, dictatoriale regimes niet te vergeten. Dat we ze blijven steunen door het schrijven van brieven en kaarten. Omdat het zin heeft. Binnenkort zullen we in de Benderbrief (komt altijd onverwacht) van deze bijzondere avond nog iets uitgebreider verslag doen. Foto’s zijn van Hans Vissers, Rico Ploeg en Marjon van der Vegt.  

 

Presentatie nieuwe single en animatie in Filmkoepel!

Na een mooi en intensief proces van samenwerking dat startte in mei 2023 hebben wij afgelopen zondag 3 maart 2024 samen met kunstenares Christel Bouwmeester-Wassenaar in een stampvolle zaal vrienden, genodigden en belangstellenden onze nieuwe single en videoanimatie ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ gepresenteerd in de Filmkoepel van Haarlem! Op groot scherm! Het was razend spannend maar de reacties zijn overweldigend. Het lied en de film gaat over burgers, journalisten, schrijvers, dichters, advocaten, e.a. die zich geweldloos verzetten tegen ondemocratische, dictatoriale regimes. Overal in de wereld.

Het was niet zo gepland, maar het lied is actueler dan ooit.

We zijn trots op de prachtige video-animatie met tekeningen van Christel Bouwmeester in samenwerking met Marieke van Middelkoop van Kameeri en Arnold Zwanenburg. En we zijn trots op onze nieuwe single, die prachtig geproduceerd is door Jos Caspers, contrabassist van Bender. Wij hopen dat het lied en de videoanimatie veel beluisterd, gezien en gedeeld zal gaan worden!

Klik op: De wereld is je niet vergeten, vriend 

Geen stoelen meer voor presentatie nieuwe single en animatie in de Koepel. Theater de Liefde is uitverkocht!

Wanneer je voor de presentatie van ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ in de Filmkoepel van Haarlem op 3 maart 2024 géén stoel hebt gereserveerd dan moeten we je teleurstellen. Er zijn geen plaatsen meer.

In onze communicatie hebben we voortdurend laten weten dat je voor een plek van te voren had moeten reserveren via info@bendermuziek.nl. Via verschillende bronnen hebben we begrepen dat dit in de media helaas niet altijd goed gecommuniceerd is. En helaas komen er nu af en toe berichten binnen van mensen die van plan zijn te komen zonder dat ze hebben gereserveerd. Het spijt ons, de zaal is niet groter. Troost: na de presentatie is de video-animatie én nieuwe single ook op bendermuziek-youtube te zien en te beluisteren.

Ook de Benefiet-avond voor Amnesty, georganiseerd door Bender en Theater de Liefde, gepresenteerd door Dolf Jansen, op donderdag 7 maart aanstaande is uitverkocht!

Première presentatie single en videoanimatie op 3 maart in de Koepel

Op zondag 3 maart 2024 zal om 15.00 uur in de Filmkoepel in Haarlem voor donateurs, genodigden, belangstellenden en pers de presentatie plaatsvinden van de single en de video-animatie ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’.

‘De wereld is je niet vergeten, vriend’, is een gezamenlijk kunstproject van de Haarlemse band BENDER en de Haarlemse kunstenares Christel Bouwmeester-Wassenaar in samenwerking met Studio Kameeri. Met deze single en deze video-animatie vragen zij aandacht voor het lot van de vele (anonieme) burgers, dichters en journalisten die zich geweldloos verzetten tegen ondemocratische en dictatoriale regimes, overal in de wereld. De plek van de première presentatie, de voormalige koepelgevangenis, staat symbool voor de verandering die nodig is.

Dit project is financieel gesteund door 83 donateurs (!) middels een crowdfunding-actie en het Cultuurfonds. De presentatie op het grote witte doek in de Filmkoepel is mogelijk gemaakt door stichting CultuurKoepel Haarlem.

LET OP: Vanwege de beperkte plek kunnen plaatsen alleen van te voren worden gereserveerd via info@bendermuziek.nl

De toegang is gratis, consumpties niet.

Aanvang: 15.00 uur (stipt), inloop om 14.45 uur
Locatie: Filmkoepel, Koepelplein 1 in Haarlem

Bender geeft Benefietconcert in Theater de Liefde in Haarlem

Met trots kunnen we aankondigen dat Bender op donderdag 7 maart 2024 een Benefietconcert zal geven in Theater de Liefde in Haarlem, getiteld ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’.

Met dit concert vraagt Bender aandacht voor de vele (anonieme) burgers, journalisten en schrijvers die zich met gevaar voor eigen leven geweldloos verzetten tegen ondemocratische en dictatoriale regimes, overal in de wereld. De titel verwijst naar het gezamenlijke kunstproject van Bender, Christel Wassenaar en Marieke van Middelkoop, waarmee het ongewisse lot van deze verzetshelden zichtbaar is gemaakt door middel van muziek, poëzie en geanimeerde tekeningen.

Gedurende het concert zal er ruimte zijn voor de verhalen van mensen uit dit verzet m.m.v. Amnesty International. Ook zullen enkele lokale dichters zich in de thematiek verplaatsen, is er een expositie met tekeningen uit de animatie van Christel Bouwmeester-Wassenaar en wordt er een originele tekening geveild voor het goede doel.

De totale opbrengst van de kaartverkoop gaat uiteraard naar Amnesty International.

Tickets voor dit optreden zijn nu te koop via Theater de Liefde of via Bender. Wees er snel bij!

Het is gelukt! Dank aan alle donateurs!

Het streefbedrag van onze crowdfundingactie voor een videoanimatie bij onze nieuwe single ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ is behaald! We zijn hier een beetje beduusd van! We zijn de 80 (!) donateurs dankbaar voor de steun, het vertrouwen in het project en de gulle donaties. Het is fantastisch dat we deze videoanimatie nu kunnen gaan realiseren. Aan de reacties hebben we gemerkt dat het onderwerp leeft en dat veel mensen zich zorgen maken. Zoals een donateur die opmerkte ‘dat de vrije wereld steeds kleiner wordt’.

Inmiddels heeft Christel Bouwmeester-Wassenaar een prachtig plan voor de animatie. Samen met animator Marieke van Middelkoop is zij dit nu aan het uitwerken. Hoe het er precies uit gaan zien weten wij nog niet. Dat maakt het extra spannend. Wel weten we dat we het ergens in februari 2024 zullen gaan presenteren op een bijzondere locatie. We zullen jullie, zodra dit bekend is, tijdig laten weten hoe en waar!

De crowdfundingactie bij Voor de Kunst is nog tot 12 december 2023!